5 gode råd: Sådan vinder du de afgørende point i bordtennis

Det er en meget vigtig del af bordtennis at kunne præstere under pres, så hvordan holder man hovedet koldt, når det virkelig gælder?

bordtennis_5-gode-raad_vind-de-afgoerende-point.jpg
Foto: Nils Rosenvold

Det kan være svært at holde nerverne i ro, når kampen står helt lige til sidst i det afgørende sæt.
Efter bordtennissættets længde i 2001 blev ændret fra 21 til 11 point, har den mentale del af sporten ændret sig markant. Når der spilles til 11, kommer man nemlig lettere ud i en tæt og afgørende situation, hvor det er vigtigt at have styr på nerverne.

Det er imidlertid ikke kun nerverne, der kan være et problem. Nogle spillere har simpelthen bare svært ved at vinde, når det virkelig gælder. Uanset om der er nerver på eller ej. Derfor får du her fem gode tips til, hvordan du vinder, når kampen spidser til.

 

1. Spil på dine styrker eller modstanderes svagheder

Når du står i en afgørende situation, kan det være en god idé at holde dig til det, som du er bedst til. Nogle spillere har tendens til at gå i panik, når et bordtennissæt bliver tæt, og så tager de måske nogle forkerte beslutninger eller satser for meget.

Enhver bordtennisspiller bør derfor vide, hvad han eller hun er god til og prøve at spille sit eget spil. I løbet af en kamp er det også altid godt at lægge mærke til, hvad modstanderen er dårlig til og måske prøve at spille på det. Især når det bliver tæt, for der har modstanderen ofte lettere ved at lave fejl.

2. Tag dig tid mellem duellerne

Særligt blandt begyndere er det ofte meget undervurderet, hvor vigtigt det er at tage sig god til mellem duellerne. Mange er fra den daglige træning vant til at spille mange bolde lynhurtigt efter hinanden, men i kamp er det noget helt andet.

Gå en runde til at blive helt klar, få pulsen ned, og tænk over, hvordan du vil spille den næste bold. Du må gerne tage dig lidt tid.

3. Tænk over, hvordan du vinder dine point

Det kan ofte være svært at få afgjort sættene, og det er som regel noget mentalt, der er problemet. Når man står i en afgørende situation, er det derfor vigtigt at tænke over, hvad man har vundet sine point på indtil nu.

Desværre kommer langt de fleste bordtennisspillere indimellem til at ville lukke sættet med et alt for satset slag, eller også går de i forsvar og prøver at fedte sættet hjem, og pludselig har modstanderen udlignet eller vundet sættet. Det handler dermed om at turde gøre det, man har vundet på, hele vejen igennem – også selvom der kommer nerver på.

4. Planlæg det uventede

Man kan dog godt planlægge at gøre noget uventet, når det bliver tæt. Det er bare vigtigt, at det er bevidst.

Eksempelvis kan det være nyttigt at have en overraskelsesserv, som man kan bruge for at overraske modstanderen på de afgørende bolde. En overraskelsesserv kan være hvad som helst, men den er ofte hurtig og med en anden skru, end man hidtil har lavet. Det er bare vigtigt, at man er sikker i sin overraskelsesserv, og at man føler, man har overskud til at lave den.

Man kan naturligvis også lave en overraskende retur på modstanderens serv. Det er imidlertid mere risikabelt, og man skal føle sig temmelig sikker, før man gør det.

En overraskende retur kan eksempelvis være at spille bolden over med en helt ny retning eller skru. Man skal bare være klar på, at den bold man får tilbage bliver anderledes, og at hele duellen bliver mere tilfældig. Tør du tage chancen?

5. Tag den med ro

Vigtigst af alt, så gælder det om at prøve at ramme det rigtige spændingsniveau, hvor man hverken er for tændt eller for afslappet. Vi kender nok alle dem, der bliver hidsige og overtændte i pressede situationer.

Der findes forskellige mentale teknikker til at komme af med sine raseriproblemer eller negative tanker. Mange bruger ritualer til at stoppe de negative tanker og i stedet fokusere på den næste bold. Det kan eksempelvis være, at hver gang man tørrer håndfladen i bordet eller går ud til banden, så begynder man at fokusere på næste bold i stedet for at ærgre sig over tidligere bolde.

Allervigtigst er det dog at huske, at vi spiller for at have det sjovt, og at det ikke gælder liv eller død, selvom man er midt i en spændende kamp. Det skal helst være allersjovest, når der står 9-9 i afgørende sæt. Derfor er det vigtigste at huske glæden ved spillet.

Rigtig go’ fornøjelse.

Kilde: DGI Bordtennis, Louis Tybirk 2017